Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana

Forums

Ieskaties

Raksti

Datuve.lv video

Monitors sāk "izdegt", bet cik vēl palicis?

Ievietoja: DefekC @ 2012.02.03 12:14  

Man ir LG Flatron W1942S monitors. Nu jau būs bijis savus 5 gadus. Pēdējā laikā monitoram sāka parādīties sekojoši simptomi:
* ieslēdzot vai "pamodinot" no power-save režīma, monitors kādu pus minūti viegli sīc (pīkst) vienmēr noteiktā frekvencē, kas nemainās, pēc pus minūtes sīkoņa sāk palikt strauji klusāka līdz izzūd pilnībā,
* ik pa laikam (aiz vien regulārāk) sāk parādīties tāds kā ķēpājuma efekts: pilnīgi visam, kas redzams monitorā, veidojas precīza horizontāla "ēna" uz labo pusi, un gluži tā pat kā ēnas efekts, jo tālāk no attēlojamā objekta, jo vairāk "izgaist",
* neilgi pēc ieslēgšanās, monitora kreisajā pusē reizi pa reizei novērojama ļoti viegla fona apgaismojuma aptumšošanās uz pāris sekundēm, ļoti neregulāri.

To, ka monitors iet uz galu, man ir skaidrs, jo videokarte 100% nav vainīga - šādi specefekti no mana datora uz citu monitoru neparādās, bet no cita datora uz manu monitoru stāsts ir tas pats!

Jautājums cilvēkiem ar prakses pieredzi: cik vēl faktiski varētu būt atlicis monitoram ko dzīvot?
Optimista jautājums: varbūt var ko lietas labā darīt?

Komentāri:

#1 jurro @ 2012.02.03 13:10

Cik ilgi - no desmit minūtēm līdz pāris gadiem:D.  Nav iespējams paredzēt, kurā brīdī tev konkrēta detaļa nosvils galīgi.
Ja matrica vēl sakarīga - stiep uz servisu, remontēt var visu - cits jautājums, vai vērts.

#2 OSrams @ 2012.02.03 13:22

Pārlodēt kondensatorus un ies vel 5 gadus.

#3 Asmodeus @ 2012.02.03 13:25

power save, hibernate, sleep,-  režīmi muļķu zemē rullzzz,  a kondiķi ta žūst...

#4 oopijs @ 2012.02.03 14:52

Pilnība piekrītu ka japarlode kondensatori, pats to izdarīju un strādā ideali :D iztērēsi kādus 2 ls uz kondensatoriem ja nemaldos 5 vajadzēja :D  

#5 OSrams @ 2012.02.04 09:12

Netērēju neko uz kondensatoriem, jo izlodēju tos no citām nosvilušām iekārtām. Netaisos maksāt latvieteļu čigāneļiem 10kārtīgi (Ķīnā 3-5 santīmus maksā šitie).

#6 DefekC @ 2012.02.04 11:55

Liels paldies par ieteikumiem!
Tā kā pirksti uz lodēšanu nepavisam nav līki, tad var arī paeksperimentēt.

P.S. - #3 (Asmodeus) ... ammm.. monitoram "hibernate"? Since when?

#7 OSrams @ 2012.02.04 12:36

Paskaties kādi teu tur iekšā ir. Redzēti gadijumi kad 12V vajadzībām ielikti 10V kondjiki. Protams kādu laiku viņi iet, kā reiz pāris mēnešus aiz garantijas laika beigām, un tad nosprāgst. Ja ir iespējams ieliec nedaudz lielāku voltāžu.
Izlodēt vari no kāda veca sačakarēta DSL modēma, vai līdzīgām iekārtām.
Un neklausi visādus Arschmodus, 3Dklučus un citus idiņus.

#8 DefekC @ 2012.04.27 00:08

Retoriska atbilde uz manu jautājumu: 3 mēneši! :D

Monitorā bija 3x 35V 470uF "kapacitatori", kas bija jauki uzpūtušies.
Nobeigšanās simptomi: ieslēdzot monitoru, tas parāda logo "LG" (kā jau normāli) un tad nedaudz izdziest, lai pārslēgtos uz inputa bildi; kad notika pārslēgšanās, monitors nomidžinājās un restartējās - atkal parādījās logo, atslēgšanās, nomidžināšanās un restartēšanās, kamēr neizrauj štepseli!

Ļoti uzmanīgi atvēru monitoru, ar ķirurga piesardzību pārlodēju identiskus, pilnīgi jaunus kondensatorus, saspraudu visu atpakaļ un ... nekā!! Nav bildes!

Bet ir pāris interesantas pazīmes: jau no "dzimšanas" monitors vienmēr ļoti viegli sīca (pie tā vainīgs N8C60 MOSFET's; jauda pasaka priekšā, kāpēc tā), tā bija tāda kā pavadošā skaņa tad, kad monitors bija ieslēgts. Kad sākās problēmas, šī skaņa palika izteiktāka (?), bet pie atteikuma ļoti labi varēja dzirdēt mirkļus, kad notika pārslēkšanās/restarti; tātad, pēc skaņas labi varēja saprast, kuros mirkļos monitors it kā strādā!

Kad "salaboju" monitoru, skaņa stipri pieklusa, un uz dzirdi viss bija kā pa vecam - sīkoņa ieslēdzoties (kad tiek parādīts logo), atslēdzas uz brīdi, tad pāriet uz input'a bildi un sāk atkal viegli sīkt non-stopā.

Mans pieņēmums: LCD matrica strādā korekti, kaut kas nav ar back-light!
Jautājums Nr 1: kas varētu būt par vainu? (MOSFET'u pārbaudīju, it kā vesels)
Jautājums Nr 2: vai kāds ir saskāries ar ekvivalentu situāciju?
Jautājums Nr 3: vai kāds būtu ar mieru man palīdzēt par saprātīgām, izmisušam studentam piemērojamām cenām?

LŪDZU neiesakiet man pirkt jauno monitoru, jo ja es to varētu, sen būtu izdarījis!! Diemžēl šī iekārta ir diezgan kritiski nepieciešama, un jo ātrāk, jo labāk, jo tā tiek ļoti intensīvi izmantota mācībām/praksei!

#9 postal1188 @ 2012.04.27 06:12

No kurienes esi?
Pazīstu džeku, kur var salabot praktiski visu un pie viņa var maksāt ar bambāļiem :D

Tas nozīmē, ka ja tu pac dabon nepieciešamās detaļas viņš tev pa 2. bamšļi to monitoru sataisīs, ja ir iespējams protams!

#10 DefekC @ 2012.04.27 06:15

postal1188 rakstīja:

No kurienes esi?

Esmu talsenieks no Rīgas! Tātad, der jebkas šajā maršrutā vai pieejamā attālumā, bet sarunāt jau var visu ko!

#11 kaspars1 @ 2012.04.27 07:42

parasti skaņa dzirdama kad backlight deg ārā.
es mainītu tikai "backlight".

#12 Asmodeus @ 2012.04.27 08:36

Diezvai mosfets tev sīks, drīzāk kāda drosele vai transf.
Lietotie LCD ss.lv jau iet par normāliem cīpariem Ls 15-30, protams, nav teikts, ka tie nenoklājas tuvāko mēnešu laika, bet lietoju jau gadu...

PS. Nesaprotu priekš kam likt 10V kondiķus uz 12V līniju... kas tauta jau lāpa prezervatīvus?
Tad labāk apskaties ebay vai dealextreme attiecīgos kondiķus, nebūs gan 3-5 santīmi, bet lētāk nekā pie mūsējiem rīkļurāvējiem jau dabūsi.

#13 _drunk_lizard_ @ 2012.04.27 10:05

nu te par padomdeveejiem truukst komentaaru. betons noteiks pareizo diagnozi...

#14 klf1 @ 2012.04.27 12:49

ļoti pareiza pieeja,dzenāt moni ar uzpūtušamies kondiķiem vēl 3 mēnešus mošk parauj vēl ko līdz jo neies tak ar sīkumiem kasīties.

#15 kaspars1 @ 2012.04.27 17:40

klf1 rakstīja:

ļoti pareiza pieeja,dzenāt moni ar uzpūtušamies kondiķiem vēl 3 mēnešus mošk parauj vēl ko līdz jo neies tak ar sīkumiem kasīties.

tev gadījuma smadzenes neparaus

#16 Asmodeus @ 2012.04.27 22:24

obskuranti un trollolo gavilē

#17 3Dklucis @ 2012.04.27 23:07

E ,bet kas ir nobiris CRT monitoram !?
Reiz izgāju kur...  palika ieslēgts-parasti  pēc 10 minūtēm iemieg-atgriezos   un vairs neatmodināju  -dežūr diode paliek  mirgojot kā  iemidzis un vis !Tīri sakaraīgs  monitors viens no pēdejiem CRT plakanajiem tīri svaigs,bet nū-negribās  izsviest -Nēz  cik  liela vaina? -Ja  20ls. remononts tad piekāš!!!
Mums jau  ir te tā,  meisters par  darbu ka cieto jau  nem 7ls.  un tad atiecīgi  cik  detaļa ,bet  detaļu jau arī uzspīlē  2x lielāku cenu nekā Rīgā!!!
Pat vienu  meisteru pikeru ka šis man par CRT TV  remontu  noprasīja 18 ls. ķipa barošana nosvilusi....Labi pārvedu mājas  joka pēc atskruvēju un  gribēju  redzēt kādu tad ielodējis vietā -AA Xuju  tas pats baroklis  stāv  tik  vienu malu pārlodējis un vis....karoče  kontakts nav bijis tikai .. jo man   viš uzvedās ,tad  gaja  ta ne- izdauzīju tad pieleca-A setev tur pat 20ls.  mauka noplēsa par  4 pārkausējumiem+mēnesi  viņam tas prasīja!!!